Tervetuloa
Tervetuloa
27.9.2019 Yleinen

Työnhakua ennakkoluulottomasti ja lannistumatta

 

Töölön Kisahalli täyttyi odotuksesta, kohtaamisen jännityksestä ja eteenpäin suunnatuista katseista, kun korkeasti koulutettujen rekrytointitapahtuma Walk for Jobs käynnistyi perjantaina 27.9.2019. Mukana oli noin 50 yritystä, lähes 400 työnhakijaa, sekä liittojen edustajat ja uravalmentajat.

Aamupäivän aikana oli mahdollisuus tehdä lyhyitä minityöhaastatteluja kävellen koripallohallin ylätasanteella. Liittojen uravalmentajilta sai henkilökohtaista valmennusta oman uran suunnitteluun. Tietoiskuja pidettiin mm. yhden luukun palvelua tarjoavasta Työmarkkinatori.fi -palvelusta sekä LinkedInin käytöstä työnhaun apuna.

Tilaisuuden avasi Helsingin kaupungin apulaispormestari Anni Sinnemäki. Helsingin kaupungin ikärakenne on melko iäkäs, joten mahdollisuuksia työllistyä kaupungin palvelukseen on runsaasti. Sinnemäen mukaan mm. rakentamiseen tarvitaan runsaasti insinööriosaamista, mutta myös hyvinvointipalvelujen turvaamiseksi on jatkuva rekrytointi meneillään.

Juontaja Suvi Liikkanen Loimusta ja apulaispormestari Anni Sinnemäki avaamassa tilaisuutta.

– Kaikkien on hyvä olla työmarkkinoilla ennakkoluulottomia ja lannistumattomia. Työnantajille toivoisin avarakatseisuutta, että ei annettaisi iän tai repaleisen työhistorian estää rekrytointia. Monialainen tiimi, jossa on eri taustaisia ihmisiä erilaisella osaamisella, on paras tiimi, sanoo Sinnemäki.

– Ammattiliitoilla on tärkeä rooli tukea työnhakua ja laaja näkemys työllistymisen esteiden tunnistamisessa. Merkityksellistä on myös se, että jokaisella on yhteisö ympärillään työnhaun aikana, sanoo Sinnemäki.

Moni palaa uudelleen rekrytoimaan

Työnhakuveturin koulutuspäällikkö Sirpa Huttunen oli mukana jo neljännen kerran järjestämässä tapahtumaa yhdessä liittojen kanssa. Hänen arvionsa mukaan yrityksistä 30 % on ollut mukana kaikkina vuosina, 30 % on uusia yrityksiä ja 30 % on ollut kerran aikaisemmin tilaisuudessa.

Sirpa Huttunen kutsuu mukaan Työnhakuveturin toimintaan.

– Tänä vuonna uutta on se, että myös kolmas sektori on mukana, esimerkiksi Vantaa, Espoo ja TE-toimisto. Olen iloinen, että saimme mukaan Apotti-hankkeen, joka työllistää jatkuvasti paljon ihmisiä, sanoo Huttunen.

Osa yrityksistä on tehnyt jo alustavan varauksen ensi vuoden Walk for Jobs -tapahtumaan. Ennen sitä kuitenkin marraskuussa on mahdollisuus työnhakijoiden ja yritysten nopeaan kohtaamiseen Työnhakuveturin ”Speed Dating” -tapaamisessa.

Asenne ja kokemus ratkaisevat

Rakennusten pölynhallintaan erikoistunut yritys Consair Oy hakee teknistä myyjää, jolla on riittävästi sähkötekniikan ymmärtämystä.

Tommi Jäminki rekrytoi teknisen myyjän tehtäviin.

– Odotamme kokemusta myynnistä, mutta ennen kaikkea halua myydä. Myytävänä meillä on vain yksi laite, joten sen tekninen tuntemus on helppo oppia, sanoo Tommi Jäminki.

Diplomi-insinööri Henri Horn on etsinyt vajaan kuukauden ajan aktiivisesti oman alansa työtä. Tavoitteena on löytää työpaikka mm. energiatehokkuuden kehittämistehtäviin tai muuhun teknisen fysiikan pariin.

Diplomi-insinööri Henri Horn on erikoistunut tekniseen fysiikkaan.

– Monet firmat etsivät enemmän suunnitteluinsinöörejä tai myyntihenkilöitä. Haasteena on, että teknisen fysiikan opinnot eivät valmista suoranaisesti mihinkään alaan, sanoo Horn.

”Marie” on koulutukseltaan ekonomi. Hänen tavoitteensa on päästä toimitusketjun johtamiseen tai logistiikkaan liittyviin tehtäviin. Aiempaa kokemusta hänellä on henkilöstö- ja taloushallinnon tehtävistä.

Marie on ekononomi, mutta tuntee myös henkilöstöhallinnon tehtäviä.

– Olen optimistinen, jossain vaiheessa saan varmasti työtä. En ole kohdannut ennakkoluuloja työnhaussani, vaikka olenkin nuori nainen. Se johtuu varmaankin siitä, että hakemissani kansainvälisissä yrityksissä suhtaudutaan avoimemmin työnhakijoihin, sanoo Marie.

Osaaminen on päivän sana

Etteplan toteuttaa laite- ja laitossuunnittelua sekä ohjelmisto- ja sulautettujen järjestelmien ratkaisuja. Yritys on ollut mukana aiemmillakin Walk for Jobs -tapahtumissa, sillä alalla on erityisesti osaavista koodaajista kova pula.

Etteplan etsii erityisesti insinöörejä ja diplomi-insinöörejä tehtäviin.

– Viimeksi emme onnistuneet rekrytoimaan ketään, mutta vuodessa on tapahtunut paljon muutosta. Jonkun verran koulutamme itse opintojen ohessa työskenteleviä nuoria, vaikkakin pääosa projekteistamme on sellaisia, että työntekijät menevät asiakkaalle, jolloin koulutus tapahtuu heidän toimestaan, sanovat Etteplanin esittelijät.

Insinööriliiton koulutuspäällikkö Jouni Röksä sparrasi työnhakijoita mm. LinkedInin profiilin teossa.

Työhaastattelujen välissä vähän jumpattiin ja nostettiin sykettä.

Rekryboosterin pienryhmät ovat hyvä keino saada vertaistukea ja sparrausta työnhakuun. Lisätietoja voit kysyä projektipäällikkö Päivi Korhoseltawww.tyonhakuveturi.fi.

Sointu Högström

Kirjoittaja on Helsingin Insinöörien viestintävastaava

< TAKAISIN ARTIKKELEIHIN

UUSIMMAT ARTIKKELIT