Tervetuloa
Tervetuloa
4.12.2019 Työnhakuveturi

Tiivistettyä osaamista Career Speed Dating -tapahtumassa

Yritysten pöytien vieressä mutkittelee jono innostuneita, ehkä epävarmojakin uuden työuran etsijöitä. Torvi pärähtää viiden minuutin pikatyöhaastattelun käynnistämiseksi. Nopea ensivaikutelma, sitten odotusten, osaamisen ja työkokemuksen läpikäynti. Uusi torven törähdys: aikaa kaksi minuuttia vaihtaa yhteystietoja ja sopia jatkosta.

Työnhakuveturin Career Speed Dating -rekrytointitapahtuma keräsi torstaina 28.11.2019 Helsingin Wonderlandiin yli sata osallistujaa. Kuusi rekrytointiyritystä, neljä infopistettä, iso joukko ammattiliittoja ja noin 80 korkeasti koulutettua työnhakijaa testasivat uudenlaista tapaa yhdistää osaaminen ja kokemus työnantajan odotuksiin.

Työnhakuveturin projektipäällikkö Päivi Korhonen toivoo, että jokainen työnhakija löytäisi työuran ja yritykset runsaasti potentiaaleja työntekijöitä.

Vaikka jonot pikahaastatteluihin välillä venähtivät pitkiksi, niin jonossakin saattoi harjoitella verkostoitumista ja luoda uusia kontakteja. Puheensorina olikin aamupäivän aikana melkoinen ja tunnelma välittömän rento.

”Tämä on ihan erilainen tilaisuus, mihin olen aiemmin osallistunut. Välitön tunnelma ja hyvää harjoittelua tulevia työhaastatteluja varten.” (työnhakija)

Arvojen muutos vaikuttaa rekrytointiin

Aamu alkoi yritysten omalla sessiolla. Puhujaksi oli kutsuttu henkilöstöjohtamisen ja resursoinnin asiantuntija Virva Suikkanen, joka antoi kattavan kuvan kuluttajatrendien ja rekrytoinnin välisestä yhteydestä.

Virva Suikkanen ja Samuli Myllyharju yritysten aamusessiossa.

– Kiinnittäkää huomiota heikkoihin signaaleihin, jotka ovat viestejä tulevaisuudesta ja muutoksesta, mutta eivät vielä ilmiöitä, kehotti Suikkanen.

Rekrytointitrendeissä on havaittavissa, että rekrytoivalla esimiehellä saattavat toiveet muuttua kesken prosessin. Vaikuttavuus nousee entistä tärkeämmäksi tekijäksi. Rekrytointitiimissä tulee olemaan jatkossa enemmän mukana ei-rekrytointihenkilöitä, esimerkiksi analytiikkaa tekeviä, markkinoinnin ja viestinnän asiantuntijoita tai myyntihenkilöitä.

Kuluttajatrendien seuraaminen auttaa tunnistamaan tulevaisuuden työnhakijoiden arvoja ja erilaisia tapoja tehdä työtä. Suikkanen nosti esimerkiksi kolme trendiä;

  • Sisustus (ekologisuus, aitous, maanläheisyys, rentous, rohkeus)
  • Ruoka (tiedostava kuluttaminen, hyvinvointi, uutuuksien jano)
  • Matkailu (teknologia-avusteisuus, ekoturismi).

Yritysinfossa kuullaan esitys tulevaisuuden rekrytoinnin trendeistä.

Kun arvot muuttuvat, vaihtuvat myös käsitykset työelämästä, ihmis- ja yrityskuvasta, työnhakijoiden paremmuudesta ja yksilön oikeuksista. Tämä aiheuttaa muutoksia myös rekrytointiin, sillä jo nyt ovat vaihtoehtoiset työnteon mallit, esimerkiksi kevytyrittäjyys, kasvava trendi.

Otetaan kokemus käyttöön

ProHow ry on pääkaupunkiseudulla toimiva kokeneiden osaajien asiantuntijaverkosto, jonka tavoitteena on jäsenten ammattitaidon kehittäminen, työllistyminen ja yrittäjyyden tukeminen. Yhdistyksen jäsenistä 40 % on insinöörejä, 40 % kaupallisen koulutuksen saaneita ja loput 20 % muita henkilöjäseniä ja eläkeläisiä.

– Meillä on viikoittaisia kokoontumisia, asiantuntijaluentoja, yritysesittelyjä, työllistymiseen ja yritysten sparraamiseen liittyviä tapaamisia sekä uuden teknologian esittelyjä, kertoo ProHow:n puheenjohtaja, insinööri Markku Tahkokorpi.

Markku Tahkokorpi on valmiina sparraamaan työnhakijoita ja yrityksiä.

Jo noin 50 yritystä on saanut vuosien varrella yritysneuvontaa verkoston tai sen yhteistyökumppaneiden kautta. Sparraukseen sisältyy kolme tiimikeskustelua asiantuntijoiden kanssa. Tapaamisten aiheina ovat mm. strategia, muutosjohtaminen, myynti ja markkinointi, rahoitus, tuotannon ohjaus sekä ICT-strategiat.

Koulutuksella uudelle uralle

Uudenmaan TE-toimiston koulutusyksikkö järjestää työvoima- ja rekrytointikoulutuksia työtä etsiville asiakkailleen.

TE-toimiston Miska Taanonen (oik.) valmistautuu jakamaan koulutustietoa.

– Järjestämme rekrytointikoulutuksia, FEC-koulutuksia, työvoimakoulutuksia ja valmennuksia. Koulutukseen valituksi tulemisen ratkaisee asiakkaan kokonaistilanne ja koulutustarve. Asenne ja motivaatio ovat tärkeitä ja ne kannattaa tuoda selkeästi esille hakemuksen perusteluissa. Ikä ei ole este, sillä myös yli 60-vuotias voi päästä TE-toimiston järjestämiin koulutuksiin, kertoo Miska Taanonen TE-toimistosta.

Työnhaun avuksi sosiaalinen media

Työnhaussa tehokas tiedonhaku ja aktiivinen verkostoissa toimiminen on ensisijaisen tärkeää. Parhaiten voi edistää työnhakuaan LinkedInin avulla, sillä sitä kautta saa helposti sisäpiiritietoa piilotyöpaikoista, tavoittaa työnantajia ja alan asiantuntijoita, sekä voi esitellä omaa osaamistaan ja työkokemustaan.

– Suosittelen katsomaan LinkedInin profiileista, minkälaisia urapolkuja ihmisillä on. Samalla löytää oman alan asiasanoja, joita kannattaa ripotella erityisesti otsikkoon ja osaamisen kuvaukseen. LinkedIn suosittelee sinua paremmin, mitä tarkemmin osaat kuvata, minkälaista työtä etsit, neuvoo Tekniikan Akateemisten TEK:in uravalmentaja Eva Lindström.

Uravalmentaja Eva Lindström suosittelee LinkedInin profiilin perustamista työnhaun tueksi.

Verkostoitumiseen voi vaikuttaa itse olemalla aktiivinen LinkedIn-käyttäjä. Profiilin kieleksi suositellaan englannin kieltä suomenkielisen profiilin rinnalle.

– Tykkää muiden jutuista ja profiileista, kommentoi ja jaa juttuja, tee omia tekstejä vähintään kerran viikossa ja verkostoidu muiden kanssa, opastaa Lindström.

”Kiitos! Sain kivoja uusia kontakteja ja innostusta työnhakuun.” (työnhakija)

Katse pois peräpeilistä

Ansioluettelon eli CV:n laatiminen ei ole ihan helppoa, jos takana on pitkä ja monivaiheinen työura. Napakan ja eteenpäin suuntaavan CV:n tekoon sai tilaisuuden aikana henkilökohtaista neuvontaa liittojen uravalmentajilta.

Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY:n viestintäpäällikkö Leena Vänni ei tilaisuuden aikana ehtinyt pitää taukoja, kun osallistujien tarve CV-neuvontaan oli suuri.

Leena Vänni antaa henkilökohtaista CV-neuvontaa ja vinkkejä työnhakuun.

– Moni pitää työnhaussa katseensa liikaa peräpeilissä, kun pitäisi selkeyttää sitä, minkälaista työtä oikeasti hakee. Vanhat, työnhaun kannalta epärelevantit työkokemukset kannattaa karsia CV:stä pois. Etusijalle on hyvä nostaa itselleen ja työnhaun kannalta arvokkaat työkokemukset. Mitään yleis-CV:tä ei voi tehdä, sillä jokainen työhakemus on ainutlaatuinen, sanoo Vänni.

CV-kuvien valinnan kanssa on oltava myös tarkkana. Aina ei huomaa miettiä kuvaa valitessaan, minkä kuvan se hakijasta antaa. Kannattaakin näyttää CV:tä tuttaville tai liittojen ura-asiantuntijoille ja kysyä ensimmäistä mielikuvaa valokuvasta.

Urapalvelupäällikkö Suvi Liikkanen Loimusta pohtii keinoja parantaa työnhakijan CV:tä.

”Tällaiselle introvertille pikadeittihaastattelu tuntuu vähän vieraalta, mutta tulinkin hakemaan CV:hen kommentteja.” (työnhakija)

Hyvä valmistautuminen pikahaastatteluun näkyy

Rekrytoivien yritysten kannalta tapahtuma oli työntäyteinen ja paikoin hektinenkin.

Momentous Oy:n rekrytointipisteellä on iloisen rento tunnelma.

Henkilöstöpalvelun asiantuntijayritys Tempron liiketoimintajohtaja Mika Palmio oli tyytyväinen siihen, kuinka hyvin moni oli valmistautunut pikahaastatteluun. Päivän aikana Tempron pisteellä käytiin noin 30 pikahaastattelua, joista ainakin joitakin työnhakijoita etenee tarkempaan haastatteluun. Tempro hakee mm. teknisiin ja kaupallisiin asiantuntijatehtäviin soveltuvia työntekijöitä.

Tempro tekee päivän aikana noin 30 pikahaastattelua intensiivisessä tahdissa.

– Tehokas, positiivinen, hyvä tapahtuma. Vähän tämä on hakuammuntaa, mutta aiomme tulla jatkossakin vastaaviin rekrytointitapahtumiin, lupaa Palmio.

Hieman hektinen, mutta monia hyviä keskusteluja on käyty” (rekrytoija)

Henkilöstöpalvelu HIRMU Oy hakee erityisesti myynnin alan henkilöitä. Tärkeintä heidän rekrytoinnissaan on, että hakija on aidosti kiinnostunut myynnistä ja etsii sen alan töitä. Taustakoulutusta ei alalle välttämättä vaadita, mutta kaupallisesta koulutuksesta on etua.

HIRMU tarjoaa hirmuhyviä töitä myyntialalle.

– Tämä on hyvä tapa saada heti vaikutelma hakijasta. Muutamia olemmekin todennäköisesti kutsumassa jatkohaastatteluun, sanoo HIRMUn Roosa-Maria Ahonen.

Rekryboosterin toiminta jatkuu

Rekryboosterin rahoituksen jatkumisesta myös ensi vuonna on juuri saatu päätös. Suunnitelmissa onkin jatkaa Career Speed Dating -tapahtumia.

Tammikuussa starttaavat ensimmäiset Rekryboosterin pienryhmät. Paikalla oli runsaasti myös kansainvälisiä työnhakijoita, joille on tarjolla englanninkielistä CareerBoost -pienryhmävalmennusta. Työnhakuveturin ohjelmassa on myös asiantuntijaluentoja ja suuri rekrytointitapahtuma Walk for Jobs.

– Täällä on kiva pöhinä ja hyvä sutina. Tuntuu hyvältä, että ihmiset pääsevät heti haastatteluun. Tulkaa mukaan myös pienryhmätoimintaan, kehottaa Työnhakuveturin koulutuspäällikkö Sirpa Huttunen.

Omaehtoisen Työllistymisen Tuki OTTY ry puheenjohtaja Samuli Myllyharju on ensimmäistä kertaa järjestämässä Career Speed Dating -rekrytointitapahtumaa. Vaikka tilaisuus on tarkoitettu yritysten ja työnhakijoiden aidoksi, matalan kynnyksen kohtaamispaikaksi, tarjotaan samalla yrityksille innovatiivisia luentoja ja apua rekrytointiin.

Samuli Myllyharju pitää huolta, että pikahaastattelut pysyivät aikataulussa ja torvet soivat ajallaan.

– Kehitämme tapahtumaa saamamme palautteen mukaan. Toivomme, että yritykset löytävät meidät jatkossakin. Tila on ehkä vähän ahdas ja kaikuva, mutta hyvän ja intensiivisen tunnelman täällä aistii, sanoo Myllyharju.

Sointu Högström

Kirjoittaja on Helsingin Insinöörien viestintävastaava

< TAKAISIN ARTIKKELEIHIN

UUSIMMAT ARTIKKELIT