Tervetuloa
Tervetuloa
4.5.2019 Yleinen

Rekrytointitapahtumat – yksi väylä piilotyöpaikan äärelle

Walk for Jobs -rekrytointitapahtuma tulee jälleen 27.9.2019. Työnhakuveturin suunnitteluryhmä on jo aloittanut tapahtuman suunnittelun. Vuoden 2018 suunnitteluryhmän jäsen Noora Vehmas kertoo blogitekstissään ajatuksiaan.

Suurin osa eli noin 80% tämän päivän työpaikoista ovat niin sanottuja piilotyöpaikkoja. Eli ne ovat paikkoja, joita ei ole julkisessa haussa. Verkostot työnhaussa ovat todella tärkeä asia, sillä  juuri verkostojen kautta voi löytää piilotyöpaikkojen äärelle. Verkostoitumisesta sekä piilotyöpaikoista onkin paljon puhuttu ja kirjoitettu, muun muassa näissä työnhakuveturin blogeissa. Miten sitten luoda, laajentaa ja hyödyntää verkostojaan ja kenties niiden kautta löytää se piilotyöpaikka? Yksi väylä tähän ovat erilaiset rekrytointitapahtumat.

Yksi tällaisista tapahtumista on Walk for Jobs, jossa pääsee toden teolla verkostoitumaan ja saamaan vihiä niistä piilotyöpaikoista. Syyskuussa 2018 liikutti tämä vuoden reippain rekrytointitapahtuma Walk for Jobs Helsinki. Sain olla mukana toteuttamassa kyseistä tapahtumaa sekä kirjoittaa siitä making of blogia tänne työnhakuveturin blogisivustolle. Oli hienoa olla mukana tekemässä tapahtumaa, koska meillä oli niin innostunut tiimi kasassa ja koko matkan ajan oli hieno yhdessä tekemisen meininki. Oli myös hienoa olla mukana tekemässä tällaista isoa tapahtumaa yhteisen hyvän eteen.

Itse tapahtumapäivä oli onnistunut, niin rekrytoivien tahojen palautteiden kuin osallistujien palautteiden perusteella. Ilmapiiri paikan päällä oli hyvä ja innostunut, osanottajat olivat hyvin aktiivisia sekä työnhakijat olivat hyvin valmistuneita päivään. Rekrytoivien tahojen ständeillä kävi koko tapahtuman ajan kova kuhina ja joihinkin oli jopa jonoa ja myös näissä jonoissa ihmiset loivat uusia kontakteja keskustelemalla vierustoverin kanssa. Itse kävelykierroksia eli minihaastatteluja tehtiin taukoamatta koko tapahtuman ajan.

Myös ständien ulkopuolella kävi kova kuhina ja käänsipä katseensa mihin tahansa Otahallia, näki ihmispareja tai ryhmiä keskustelevan innostuneesti keskenään. Muutamalta osallistujalta kuulinkin että he olivat tavanneet mielenkiintoisia työnantajia. Osallistujat  tapasivat myös vanhoja tuttujaan sekä kollegoitaan ja heidän mielestä oli kiva vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia työnhausta sekä ylipäätänsä työelämästä. Osa sai jopa vinkkiä mahdollisista työnantajista, jotka voisivat hakea juuri hänenlaistaan ihmistä eli he saivat vihiä juuri niistä piilotyöpaikoista. Ehkä tapahtuman pienimpiä anteja olikin se, että ihmiset saivat uusia kontakteja ja laajensivat verkostojaan, niin kuin minä ainakin tein. Myös niitä olemassa olevia kontakteja pidettiin yllä.

Itsekin pääsin kertomaan omasta osaamisestani ja kokemuksestani ja pääsin tekemään haastattelukierroksen. Omasta kokemuksestani voinkin todeta, että yksi tämän tapahtuman anneista on se, että siellä sai perinteistä työhaastattelua rennommin kertoa itsestään ja osaamisestaan. Jo tapahtumaan pukeutuminen, sekä työnhakijat että rekrytoivat tahot lenkkivaatteissa, loi rennon ja ennen kaikkea tasavertaisemman ilmapiirin. Tapahtuman tarkoituksena olikin se, että nimenomaan ihmiset kohtaavat ja että ihminen puhuu ihmiselle. Ehkäpä juuri tästä syystä, itse en ainakaan jännittänyt läheskään niin paljon kuin perinteisessä työhaastattelussa ja olinkin varmasti enemmän edukseni. Onnistuinkin tässä kävelykierrokseni keskustelussa niin hyvin, että osasin tehdä kyseiseen paikkaan niin onnistuneen avoimen hakemuksen että sain siitä lopulta nykyisen työni ja löysin sen oman piilotyöpaikkani.

Itselleni, ja uskon että myös muille osallistujille tapahtuma toi ennen kaikkea boostia työnhakuun. Tapahtumassa ihan konkreettisesti näki kuinka moni työnantaja on etsimässä tekijöitä ja ehkä juuri minua. Myös onnistuneet keskustelut rekrytoivien tahojen kanssa kannustivat jatkamaan eteenpäin. Päivän aikana kuuli myös vertaisten kokemuksia, niin pieniä edistysaskeleita kuin isompiakin onnistumisia.

Tätä kirjoittaessani tapahtumasta on kulunut vajaa puoli vuotta ja ajatukseni tapahtuman suhteen ovat kirkastuneet. Walk for Jobs 2019 on tulossa ja voin lämpimästi suositella sitä. Oletpa sitten missä vaiheessa työuraasi tahansa ja on sinulla sitten ennestään millaiset verkostot hyvänsä, on tapahtumaan osallistumisesta taatusti jotain hyötyä. Vaikka et itse napakymppiin osuisikaan, niin kuin minulle kävi, saat tapahtumasta ainakin kannustusta ja intoa jatkaa omaa työnhakuasi, ylläpidät ja laajennat verkostoasi ja mahdollisesti löydät edes sen uuden polkusi alun. Pitää vain olla itse hyvin valmistautunut päivään ja olla aktiivinen. Ennen kaikkea, mitä ikinä työnhaun suhteen teetkin, muista mennä reippain mielin ja positiivisella asenteella etenpäin niin se kyllä aikanaan tuottaa tulosta!

 

 

Noora Vehmas

Kirjoittaja on vuoden 2018 Walk for Jobs- rekrytointitapahtuman suunniteluryhmän jäsen ja Työnhakuboosterivalmennuksen vertaisohjaaja. Nykyisin hän työskentelee kouluttajana.

< TAKAISIN ARTIKKELEIHIN

UUSIMMAT ARTIKKELIT