Tervetuloa
Tervetuloa
19.6.2017 Työnhakuboosteri

Pienryhmästä puhtia työnhakuun – 1 000 korkeasti koulutettua mukana!

Työnhakuboosterin on vuosien saatossa käynyt kohta 1 000 korkeasti koulutettua aktiivista työnhakijaa.

Tuhannes ”boosterilainen” kukitetaan ja palkitaan heti kesän jälkeen asiaankuuluvin seremonioin! Pienryhmätoiminnan ohjelmarunkoa on vuosien varrella kehitetty ja tartuttu innolla työnhaun uusiin tuuliin – sosiaaliseen mediaan työnhaussa ja viime vuosina live-kuvan mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin.

Kesäkuun alussa kevään 2017 pienryhmien vetäjät kokoontuivat vaihtamaan kuulumisia ryhmistä ja kehitysideaoita sinkoili – aktiivisia toimijoita kun ovat. Palautteet ryhmiiin osallistuneilta ovat olleet jälleen kerran loistavalla tasolla ja yli 60 % osallistujista on työllistynyt tai löytänyt muun ratkaisun tilanteeseensa. Viimeisen vuoden aikana on myös ulkomaalaisille osaajille saatu käynnistettyä CareerBoost -pienryhmätoiminta.

Mitä hyötyä osallistumisesta työnhakuryhmään on?

Olen itse monesti pohtinut ryhmän hyötyä työnhaulle, yrittänyt mielessäni asettautua työnhakijan asemaan ja miettinyt miksi ryhmään kannattaa tulla – vai kannattaako? Osallistujien antamista palautteista saa käsityksen monenlaisista hyödyistä. Tässä muutamia omia ajatuksiani ehkä kolmesta tärkeimmästä hyödystä.

1. Asennoituminen tilanteeseen

”Miten asennoidun muuttuneeseen statukseeni? Kenelle viestin ja miten viestin muuttuneesta tilanteestani? Uskonko itseeni ja mahdollisuuksiini? Milloin tämä (työttömyys) loppuu vai loppuuko? Miten minun loppupelissä käy?” Monet ajatukset sinkoilevat työnsä menettäneen päässä ja henkilön täytyy valita, mihin uskoo. Kyllä, kyse on mielestäni valinnasta. Aina voi valita positiivisemman ja enemmän eteenpäin vievän asenteen.

Yksin kotona valinnan tekeminen saattaa aikaa myöden kallistua negatiiviseen suuntaan ja ryhmässä helpommin eteenpäin vievään asenteeseen. Näin minä ainakin kokemukseni perusteella uskon vahvasti. Ryhmän tuki ja sen näkeminen, että on muitakin loistavia osaajia samassa tilanteessa, auttaa valitsemaan itseensä uskovan, sinnikkään, eteenpäin katsovan toimijan.

2. Energisoituminen – ryhmä antaa energiaa

Työnhaku on yksinäistä työtä ja siinä joutuu itse määrittelemään tavoitteet ja toiminnan – joka päivä. ”Miten paljon aikaa käytän projektiin? Miten uskallan ottaa yhteyttä työnantajiin? Miten jaksan tänään olla parhaimmillani?” Sovittu paikka, aika ja ennen kaikkea muiden tapaaminen jo itsessään voimaannuttaa. Ryhmän tsemppi puolestaan auttaa näkemään mahdollisuuksia ja tapaamisten jälkeen on helpompi ryhtyä suunnitelman kanssa toimeen.

3. Uudet näkökulmat työnhakuun

Useimmat pienryhmiin tulevista osallistujista ovat jo aktiivisesti etsineet töitä – osa on lähettänyt ensimmäiset hakemuksensa ja osa on hakenut töitä pidemmän ajan. Korkeasti koulutetut löytävät kyllä itse työpaikkaportaalit ja osaavat etsiä netistä työpaikkoja. Ansioluettelokin saattaa olla kohtalaisen hyvällä tasolla: osaaminen, työote ja tavoite tulevat dokumenteista useimmiten vähintään kohtalaisen hyvin esille. LinkedIn-profiili on luotu. Useimmat ovat kuulleet ja lukeneet, että suurin osa työpaikoista on piilotyöpaikkoja.

Vasta ryhmä auttaa yleensä ymmärtämään, mitä kaikkia mahdollisuuksia esimerkiksi työllistymisväylien runsaus tarkoittaa: ”Ahaa, minun kannattaakin aktivoitua piilotyönhaussa, ottaa aktiivisesti yhteyttä verkostooni ja osallistua syksyn Walk for Jobs -tapahtumaan! Lisäksi ansioluetteloni voisi kirjoittaa kokonaan uudesta näkökulmasta ja LinkedIn:kin on muuttunut nyt keväällä 2017 tuoden uusia mahdollisuuksia.”

Voisiko ajan käyttää työnhakuun tehokkaammin kuin osallistumalla työnhakua inspiroivaan ryhmätoimintaan – tuskin.

Ps. Työnhakuboosteriin voit ilmoittautua tästä ja Walk for Jobs -tapahtumaan tästä

Aurinkoista ja levollista kesää kaikille! Syksyllä mennään taas yhdessä eteenpäin.

Nina Juhava

Uravalmentaja, KTM, HuK Suomen Ekonomit

< TAKAISIN ARTIKKELEIHIN

UUSIMMAT ARTIKKELIT