Tervetuloa
Tervetuloa
22.11.2017 Työnhakuveturi

Kumman kanssa jatkoille?

Olen ollut muutamia kertoja liikkeellä tositarkoituksella. Se voi olla turhauttavaa, innostavaa ja kaikkea siltä väliltä.

Tiedäthän tunteen, kun saapuu juhliin, joissa ei tunne kunnolla oikein ketään, mutta ilmassa on odotusta. Illan jälkeen voi olla jo montakin uutta mielenkiintoista tuttavuutta, mutta vielä ei tiedä, mitähän tänään tapahtuu. Juhlatila on täynnä ihmisiä, joista kaikista välittyy erilaisia mielikuvia. Osa on sellaisia, joiden kanssa haluaa aloittaa jutustelun.

Nämä ovat yleensä ihmisiä, jotka ovat jollain tapaa positiivisen aktiivisia ja kiinnostuneita myös sinusta, tekevät ehkäpä keskustelun aloitteen. He kysyvät sinulta, mitä teet, kuinka tunnet juhlien järjestäjän tai jotain muuta, mistä on helppo aloittaa jutustelu. He kertovat myös itsestään sellaisia asioita, joista kiinnostut; ehkäpä teillä on yhteisiä mielenkiinnon kohteita tai tunnette samoja ihmisiä. Tulee tunne, että henkilön kanssa on vuorovaikutuksessa, molemmat antavat ja saavat, ja keskustelu soljuu kepeästi eteenpäin. Parhaimmillaan molemmilla tulee säkenöivä tunne, jossa jokainen repliikki vie keskustelua uusiin ulottuvuuksiin, paikkoihin, joihin ei arvannut olevansa matkalla.

Juhlissa törmää myös persooniin, joiden kanssa samanlaista yhteyttä ei löydy. Tiedäthän itseään täynnä olevat tyypit, jotka puhuvat loputtomasti omasta elämästään, vyöryttäen omaa erinomaisuuttaan vailla mielenkiintoa sinuun keskustelukumppanina. Tai henkilöt, jotka vetäytyvät kuoreensa, vaikka yrität tavoittaa jotain yhteistä keskustelunaihetta. Tulee torjuva, torjuttu tai vähintään kiusaantunut olo.

Kumman vuorovaikuttajatyypin kanssa olisit illan edetessä valmis lähtemään jatkoille? Niinpä, vuorovaikutukseen pystyvät ja muista ihmisistä kiinnostuneet tyypit vievät yleensä voiton.

Olen hakenut nimenomaan työntekijöitä tositarkoituksella. Hakemusvaiheeseen pätevät samat säännöt kuin illanviettoihin vieraassa seurassa. Jos haluaa tulla kutsutuksi jatkoon, tulee olla aidosti kiinnostunut haettavasta paikasta, kurkottaa vuorovaikutukseen ilmoituksen jättäjän kanssa. On tärkeää kysyä lisää, niin että tavoittaa työnantajan maailman ja hahmottaa haettavan tehtävän sisällön juuri siinä organisaatiossa. Ja kun on kysynyt toiselta, tulee myös vuoro kertoa itsestään. Ei kerskuen, ei vieraalla slangilla, ei epäoleellisesta työhistoriasta jaaritellen, vaikka aihe olisi sinulle kuinka rakas. Eikä myöskään vetäytyen pois päin vuorovaikutuksesta tai muista pahaa puhuen.

Kerro siitä, miksi haluat vastata huhuiluumme; minkä tunnistat tarjolla olevassa työssä omaksi taidoksesi ja mikä sinun historiassasi osuu kaivattuun tarpeeseen. Kerro myös näkemyksesi itsestäsi kyseisessä työssä, vastaa meille omalla hakemuksellasi. Vuorovaikutuksella, soveltamiskyvyllä ja ymmärryksellä teet varmimmin vaikutuksen.

 

Suvi Liikkanen

Urapalvelupäällikkö, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry

< TAKAISIN ARTIKKELEIHIN

UUSIMMAT ARTIKKELIT