Tervetuloa
Tervetuloa
21.9.2017 Työnhakuveturi

Ammattirekrytoijat antoivat erinomaisia vinkkejä

Työnhakuveturin syksyn ohjelmistossa oli ammattirekrytoijien paneeli, johon osallistuivat Monsterin Katri Laakso, Manpowerin Virpi Mäentaus, Staffpointin Emmi Marjetta ja Target Headhuntingin Timo Välenoja. Paneeli oli erinomainen ikkuna rekrytoijien tämän hetken työtapoihin ja hyvä päivitys ammattirekrytoijan arjesta.

– Työnhaun lähtökohtana on aina se, että tunnistaa oman osaamisen ja omat lähtökohdat, Monsterin Katri Laakso korosti. Laakso kannustaa olemaan esillä ja löydettävissä oman alan asiantuntijana, ei brändäytymään liiaksi juuri työnhakijana.

Manpowerin Virpi Mäentaus antoi alkuun perusvinkkejä työnhakuun.

– CV saa olla yhtä sivua pidempi. Kronologinen CV on hyvä perus-CV, mutta jos on paljon erilaisia osaamisia, kompetenssipohjainen CV voi olla hyvä vaihtoehto. Kuva hakemuksen yhteydessä personoi.

Syntymäajan näkyville laittamisesta on montaa mielipidettä. Jotkut rekrytoijat haluavat sen nähdä, toiset eivät.

– Hakija ei varmaksi voi tietää, millainen henkilö CV:tä lukee, mitä hän arvostaa ja mitä lukee rivien välistä, Virpi Mäentaus muistuttaa. Yksi neuvo sopii kuitenkin varmasti kaikille: Laita CV:hen esille vain asioita, jotka voidaan tulkita yhdellä tavalla eli siten, kuinka olet ne tarkoittanut.

Staffpointin Emmi Marjetta korosti, että CV kannattaa päivittää rekrytointiyritysten tietokantoihin tarpeeksi usein, sillä jo tietosuojan vuoksi niitä ei voida säilöä ikuisesti. Hän kehottaa myös suhtautumaan työsuhteen eri muotoihin, kuten vuokratyöhön, ennakkoluulottomasti.

Yli viisikymppisille hakijoille Marjetta muistutti, että 50 ei ole työttömälle mikään työuran leikkaava giljotiini, mutta kun työura on pitkä, CV ja hakemus helposti rönsyilevät niin, ettei niihin rekrytoija saa otetta. Siksi niiden napakkuuteen pitää erityisesti panostaa.

Kannattaa myös muistaa, että rekrytointikonsultti esittelee toimeksiantajalle sopivia ehdokkaita, eikä vaikuta lopulliseen valintaan. Niinpä turhautumisen purkaminen rekrytointikonsulttiin ei ole hyödyllistä.

Timo Välenoja kertoi headhunting-toimeksiantojen lisääntyneen selvästi edellisestä vuodesta.

– Moneen tehtävään myynnissä, asiakaspalvelussa, rakennusalalla, ICT-alalla ja kirjanpidossa on haaste löytää hakijoita.

 

Millä hakija voi erottautua?

Rekrytoijat vastasivat paneelin aikana moniin yleisöä askarruttaneisiin kysymyksiin palkkatoiveesta, piilotyöpaikoista ja haastattelutilanteesta. Verkoston kasvattamiseen kannattaa rekrytoijien  mukaan panostaa, sillä kun tehtävä halutaan täyttää nopeasti, verkostot ja avoimet hakemukset ovat nopein tapa rekrytä. Omaa asiantuntemustaan voi tuoda esille Twitterissä, blogeissa sekä tapahtumissa ja seminaareissa. Myös suora lähestyminen sähköpostille on rekrytoijien mielestä sopiva keino. Video CV:llä pystyy edelleen erottautumaan.

Loppuvinkeissä esiin nousi nopeutta kiinnostavan tehtävän tultua hakuun, sillä kukaan rekrytoija ei aloita katsomaan hakemuksia vasta hakuajan päätyttyä, vaan ensimmäiset haastattelukutsut saattavat lähteä heti kun hakemuksia on tullut.

Tilaisuuden järjesti Työnhakuveturi ja sponsoroi Monster.fi.

Leena Vänni

Leena Vänni on Työnhakuveturin puheenjohtaja vuonna 2017. Hän toimii viestintä- ja ura-asiantuntijana Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTYssä.

< TAKAISIN ARTIKKELEIHIN

UUSIMMAT ARTIKKELIT